Cicloturism în Balcani

Cicloturism în Balcani18 Aug 10:00 - 29 Aug 23:00 - Ohrid
Ohrid, Macedonia

Route

Cicloturism în Balcani

Dragi prieteni pasionați de vacante active și în special de cicloturism: în luna august 2018 vă invităm alături de Claudiu Moga -Carpaticus, cel mai experimentat cicloturist român, la o tură pe bicicletă în Balcani.

Perioada: 18.08.2018 - 30.08.2018
Durata: 13 zile (12 zile de pedalat)
Distanță totală de cca 750 km.
Marime grup: 5-12 persoane

Sumar: Vom porni în tura pe bicicletă din România, de la Drobeta Turnu Severin. Parcurgem toată Serbia de la Nord-Est la Sud și apoi Macedonia de la Nord-Est la Sud-Vest, pe un traseu foarte pitoresc. Vom pedala prin Parcul National Derdap, zona Cazanele Dunării pe partea sârbească, apoi vom traversa câteva masive montane ușoare, printre care și Stara Planina. Trecem prin localități rurale arhetipale de un farmec aparte, în care trăiesc mulți vlahi care vorbesc o limba română arhaică. Vom trece prin orașe interesante ca Bor, Zajecar, Knjazevac, Pirot, Vranje. Vom vizita situl arheologic Romuliana, fosta reședință a împăratului Galerius, sit aflat pe lista monumentelor Unesco. Vom admira o frumoasă cascadă între Knnjazevac și Pirot, lacul renumit Vlasinsko Jezero si stațiunea balneoclimaterică cu apa termală Vranjka Banja. Traseul este foarte pitoresc, trecând prin multe păduri, vom avea și câteva cățărări, dar nu prea lungi și nici dificile.În Macedonia vom trece prin orașele Kumanovo, prin capitala țării, Skopje, Tetovo, Gostivar, Debar, Struga și Ohrid. În Kumanovo și Skopje vom întâlni multe moschee și muzee interesante. Vom traversa Parcul Național Mavrovo, unul dintre cele mai frumoase din Balcani, cu multe lacuri pitorești și pe valea râului Crni Drim. Vom ajunge la perla Balcanilor, lacul Ohrid. la Struga de unde putem opta să facem turul lacului. Cel mai important obiectiv cultural si turistic va fi orațul Ohrid, aflat în patrimoniul Unesco unde se va încheia frumoasa noastră calatorie pe două roți.

Ziua 1. Întâlnirea grupului în Drobeta Turnu Severin
Ne întalnim la Drobeta Turnu Severin, unde, în așteptarea tuturor participanților, vom vizita centrul, ne vom cunoaște și vom socializa discutând și despre călătoria noastră.

O parte importantă a acestei zile este verificarea echipamentului necesar și revizia stării tehnice a bicicletei.
Cazare la un hotel sau o pensiune din oras.

Ziua 2: Drobeta Turnu Severin - Donji Milanovac, 68 km
După micul dejun vom începe tura noastră pe bicicletă prin Balcani. Imediat după plecare vom trece granița în Serbia, pe la Porțile de Fier I. Vom pedala pe Defileul Dunării la sârbi, o zonă deosebit de pitorească. Vom întâlni primele cățărări ușoare și multe tunele și peisaje de vis în zona Cazanelor Dunării.

Ne oprim în Donji Milanovac, unde ne vom caza, vom vizita centrul aflat chiar pe malul Dunării și vom petrece o seară agreabilă gustând celebra pleskavitza sau cevapcici asezonat cu un vin sau cu bere de calitate :).

Vom face analiza primei zile de pedalat prin Serbia și eventuale mici ajustări sau reglaje ale bicicletelor, dacă sunt necesare.
Distanța: 68 km

Ziua 3. Donji Milanovac - Miloseva Kula - Bor 65 km

Luăm micul dejun și ne pregătim de o nouă zi. Astăzi va fi o zi cu peisaje pitoresti, cu zone cu multă pădure, ceva cățărare, dar si multă coborâre și cu o zona carstică. Aici vom întâlni multe sate arhetipale în care trăiesc vlahi care vorbesc o limba românească arhaică și care sunt foarte ospitalieri și doritori de a intra în discuție cu românii.
Cazare la hotel sau pensiune din Bor, un frumos orășel montan.

Ziua 4. Bor - Felix Romuliana - Zajecar - Knjazevac 72 km

Astăzi vom vizita Felix Romuliana, un sit arheologic aflat pe lista monumentelor Unesco, puțin cunoscut, dar cel mai important de acest tip din Serbia și poate din întreaga peninsula Balcanică.
Vom avea un traseu pitoresc, trecând prin orasul Zajecar și vom înnopta la o pensiune in orasul Knjazevac.

Ziua 5 Knajevac - Pirot, 65 km

Azi vom pedala pe EuroVelo 13, Iron Curtain Trail, Drumul Cortinei de Fier.

Va fi un traseu de excepție. Drumul trece pe lângă o cascadă superbă, vom avea și o scurtă cățărare de doar 2-3 km, dar vom trece și prin localități pitorești foarte vechi, cu oameni gospodari și cumsecade.

Ne cazăm la o pensiune sau hotel în cochetul oraș Pirot, traversat de râul Nisava, cu apă foarte curată și amenajat cu multe ștranduri naturale unde ne vom putea răcori la o baie, dacă vom ajunge devreme.

Ziua 6 Pirot - Svode - Vlasina Rid, 90 km

Azi vom pedala pe valea râului Luznica iar apoi de la Svode pe valea râului Vlasina, un râu deosebit de pitoresc, până la Vlasin Rid, localitate turistica lângă lacul Vlasinsko Jezero.
Aici ne vom caza și vom petrece o seară agreabil, posibil și cu foc de tabără și activități cultural-artistice.

Ziua 7 Vlasina Rid - Surdulica - Priboj - Vranjska Banja, 60km.

Pedalăm pe lângă lacul Vlasinsko Jezero, apoi pe valea râului Vrla, trecem prin pitorescul orășel Surdulica iar de la Vladicin Han urmăm cursul râului Morava până ajungem la stațiunea cu ape termale Vranjka Banjia unde o să avem parte de relaxare și confort.

Ziua 8 Vranje -Buganovac , se intră în Macedonia - Kumanovo, 65 km

Vizităm orașul Vranje și apoi Bujanovac. În curând vom traversa granița cu Macedonia și vom avea ocazia sa vizităm o frumoasă mânăstire-Sveti Dorde și o biserică bizantină din secolul al XI-lea din Staro Nagoricane. Pe drumuri secundare și pitoresti vom ajunge în orașul Kumanovo unde se află o importantă comunitate de musulmani, vom întâlni moschee și muzee și ne vom caza în acest oraș la o pensiune sau hotel.

De asemenea vom avea parte și de drumuri secundare cu trafic redus în care vom vedea adevarata Macedonie profundă, cea plină de flori și oameni gospodari.

Ziua 9 Kumanovo - SKOPJE - Tetovo, 76km

Azi vom vizita capitala Macedoniei, cosmopolita metropolă Skopje unde desigur vom avea ce vizita în câteva ore. În continuare urmează un traseu pitoresc spre Tetovo, oraș situat la poalele celor mai înalți munti ai Macedoniei numiti Sar Planina cu vârful de 2748m.
Cazare la pensiune sau hotel în Tetovo.

Ziua 10 Tetovo - Negotino - Mavrovo, 54 km

După micul dejun vom vizita acest frumos oraș situat la poalele munților. Urmează un traseu montan pitoresc până ajungem la Mavrovo, renumita stațiune unde începe cel mai important Parc Național al Macedoniei. Aici ne vom bucura din nou de un lac splendid și ne vom caza la o pensiune din zonă.

Ziua 11 Mavrovo - Debar - Struga, 94km

Avem toată ziua peisaje năucitoare. Trecem prin stațiunea Galicnik iar apoi pedalăm pe valea râului Crni Drim. Trecem pe lângă două lacuri superbe până la Struga unde ajungem la marele lac Ohrid, perla incontestabilă a Balcanilor.

Ziua 12 Ohrid
Astăzi avem o zi de relaxare la lacul Ohrid. Până în orașul Ohrid avem doar 12 km de pedalat, deci azi rămâne să ne relaxăm la minunatul lac și să vizitam obiectivele turistice din orașul Ohrid, in functie de timpul disponibil. Centrul istoric al orașului face parte din patrimoniu Unesco.

Ne luăm la revedere și pornim spre casă cu autocar/tren/avion, după preferințele fiecăruia.

Tarif: de la 644 euro/persoană (diferă în funcţie de numărul de persoane înscrise)

Servicii incluse în tarif.
- 12 nopți cazare cu demipensiune (mic dejun și cină)
- însoțitor de grup pe toată perioada excursiei
- asistență pentru repararea si reglarea bicicletei, după nevoie

Servicii neincluse
- masa de prânz, se poate servi la pachet in unele zile
- bilet de tren/avion/autobuz Ohrid-România
- asigurare medicală/storno
- inchirierea bicicletei


Past Events

Hola Ohrid vol.4 strikes again, 4th edition on 3/4/5 of August

03 Aug 17:00 - 05 Aug 20:00 03 Aug 17:00 - 05 Aug 20:00 - Ohrid Ohrid
Kongresen centar Ohrid Macedonia Kongresen centar Ohrid Macedonia
For english version click See More and scroll down Меѓу сите убави работи кои ќе ги донесе новата година е и четвртото издание на ХОЛА ОХРИД! Хола Охрид ќе се одржи по четврти...   More info


© 2018 Siguez